Miljoenen mensen hebben een weerapp op hun telefoon. Deze weerapp heeft meestal de mogelijkheid om de radarbeelden 2 uur vooruit te bekijken. Bij een aantal is dat zelfs 3 uur vooruit. De laatste tijd valt steeds meer gebruikers op, dat de plaats en de tijd van de verwachte regen niet klopt. Hoe werkt de neerslagradar 2 uur vooruit, of een nog beter vraag: waarom werkt het niet?
De techniek
De software werkt simpel. Als een bui van west naar oost beweegt met snelheid x kun je uitrekenen waar een bui over 30, 60, 90 of 120 minuten is. Dat is even de meest simpele vorm. Vervolgens kun je nog gaan kijken of er b.v. een draaiing / rotatie in de buien zit. De software die de radarverwachting maakt, kijkt naar de gehele beweging van de buien. Los van de bewegingsrichting mixt men vaak ook nog de windrichting in de software. In theorie kun je op deze manier eindeloos een radarverwachting maken. 1, 2, 3 of zelfs 4 uur vooruit.
De geschiedenis
De radar 2 uur vooruit was voor het eerst te zien in de zomer van 2006. Niet bij Buienradar maar bij het toenmalige Weathernews. Enkele weken later kwam Buienradar ook met een radarverwachting 2 uur vooruit, met dank aan het KNMI. Al snel ontstond het simpele idee om de radar 3 uur vooruit te zetten. 2 weerbedrijven ontwikkelden een radarmodel, en zo werd de radar 3 uur vooruit geboren. Achteraf gezien een product dat eigenlijk nooit goed heeft gewerkt. Het DNA van Buienradar is actuele weerdata tonen. De radarverwachting 2 en 3 uur vooruit was vroeger op Buienradar.nl altijd “pagina 2” i.p.v. “pagina 1”, de homepage.
Waar gaat het fout
- Buien lossen onderweg op of ontstaan. De radarverwachting kan niet zien of buien in de 2 of 3 uur vooruit oplossen of ontstaan. Sommige weerapps experimenteren wel met modeldata om dit af te vangen. Echter deze modellen draaien op hele andere resoluties en tijdsintervallen. Het geeft iets meer verbetering aan de radarverwachting maar in the end klopt het nog steeds niet.
- De klok staat niet goed. Een radarbeeld van b.v. 12:00 uur is alle neerslag die is waargenomen tussen 12:00 uur en 12:05 uur. De meest recente en belangrijkste waarneming op een lage hoogte doet de radar op ongeveer 12:04 uur. De eerste waarneming (in dit voorbeeld 12:00 uur) is de starttijd van de radarverwachting 2 en 3 uur vooruit. De starttijd wijkt dus met 4 minuten af. Deze 4 minuten heeft effect op de gehele periode.
- De wind(richting) is op de hoogte van de buien niet te meten. De radar scant de neerslag op en rond de 1500 meter. Op deze hoogte staan geen weerstations die de windrichting en sterkte meten. Men maakt meestal gebruik van grondstations. Buien trekken ook niet exact dezelfde snelheid als de windsnelheid. Toch weet je de snelheid van een bui door de beweging te meten. Deze moet echter 100% in dezelfde lijn bewegen. Doet de bui dat niet, en zit er b.v. een draaing in, moet je gaan corrigeren met allerlei fouten tot gevolg.
- Buien worden sterk gefilterd. Om te voorkomen dat ruis wordt meegenomen in de radarverwachting worden radarbeelden sterk gefilterd. Zo sterk dat sommige regen niet meer te zien is.
Waarom werkt het “ineens” niet meer
De radar 2 of 3 uur vooruit heeft nooit goed werkt. Alleen valt het nu meer op. Ik heb daar over na zitten denken. Waarom valt het nu ineens meer op? Ik vermoed dat het komt door de extreme droogte sinds de zomer van 2018. Men is veel meer bezig met neerslag maar dan andersom. Vroeger was je blij als het droog bleef maar tegenwoordig zijn er veel meer mensen blij met een verkoelende bui en extra water voor de achtertuin. Als de verwachte bui dan toch niet komt baal je stevig.
Ik gebruik altijd de actuele radarbeelden.