Hoe werkt de neerslagradar

Hoe werkt de neerslagradar

Een neerslagradar zendt een pulsvormig radiosignaal uit. Een buienradar of een weerradar is hetzelfde als een neerslagradar. De radiogolven die de neerslagradar verstuurt, weerkaatsen tegen neerslag. De tijd dat een golf onderweg is, de richting en de energie die de radar terug krijgt, bepalen de plek van de neerslag plus de intensiteit van de neerslag. De signalen van de neerslagradar kun je op een kaart projecteren, zoals de bekende groen, blauwe radarplaatjes van de website Buienradar.nl Door de kaarten achterelkaar in een loop te zetten, kun je in stappen van 5 minuten de ontwikkeling van neerslag volgen.
Op de foto zie je het KNMI in de Bilt, met in het midden de radartoren. De radar in de Bilt werd in 2017 buiten werking gesteld. Deze werd vervangen door de radar in Herwijnen, 30 kilometer ten zuiden van de Bilt.

KNMI en de Deutsche Wetterdienst

De neerslagbeelden voor Nederland komen van het KNMI. Het KNMI heeft 2 radars. Eén in Herwijnen en één in Den Helder. Herwijnen dekt het zuiden en midden van Nederland, terwijl Den Helder het noorden dekt. Hoe verder je staat van de radar, hoe hoger een radar kijkt. Dit komt door de kromming van de aarde, en de hoek die de radar maakt. In Maastricht kijkt de radar, welke in Herwijnen staat, op ruim 1000 meter hoogte. Neerslag op lagere hoogte wordt daardoor gemist. Daarom wordt er in Nederland ook veel gebruik gemaakt van het Duitse radarnetwerk (Deutsche Wetterdienst). Deze hebben een goede dekking in het oosten van Nederland.

Beperkingen

Een neerslagradar ziet helaas niet alles even goed. Zo wordt motregen vaak gemist. De regen is te fijn voor de radiogolven. Maar ook zware neerslag kan worden gemist. Als er zware buien rondom de radar hangen, kan neerslag achter deze buien worden gemist. De radiogolven dringen dan maar moeilijk door de zware buien heen.

Ruis

Een neerslagradar heeft soms last van ruis. We noemen dat ook wel clutter. Met name dicht bij de radar is er veel ruis. Slimme filters proberen radarbeelden zo schoon mogelijk te krijgen. Maar vaak filteren ruisfilters te goed, en wordt neerslag gemist. Op W33R.nl filteren we niet. Gevolg is dat er veel ruis te zien is rondom de radar. De ruis herken je overigens vrij snel doordat deze onlogische alle kanten op danst. Grote voordeel is, dat echte neerslag nooit wordt gemist. Woon je dicht bij de radar van Herwijnen? Gebruik dan de radar van Den Helder of andersom. Dan heb je minder last van ruis.

Wind en hagel

Een neerslagradar kan meer dan alleen maar regen waarnemen. Met behulp van het doppler effect, kan de radar ook de windsnelheid in buien meten. Daarnaast kan de radar ook meten of neerslag een vaste vorm heeft (hagel) of een vloeibare vorm (regen).

Edwin Rijkaart avatar