Homepage Blog Weerbericht Radargram Informatie

Wat is een radargram

Door: Edwin Rijkaart 27 sep 2018

Met behulp van een radargram kun je in de buien kijken. Het is een andere manier om naar neerslag te kijken. Het radargram geeft veel meer detail van buien.

Een neerslagradar kijkt 360 graden om zich heen in 360 richtingen. Ik woon zelf in Arnhem. De neerslagradar staat in Herwijnen (ten oosten van Gorinchem). De kijkrichting vanuit Herwijnen naar Arnhem is 72 graden. Als ik een radargram opvraag van Arnhem dan krijg je op de X-as de afstand van Herwijnen naar Arnhem en volgt de X-as de richting van 72 graden. Bovenin de grafiek zie je een marker met een huisje. Dit is mijn locatie. Voor Arnhem staat deze marker op exact 56 kilometer van de radar. Ik woon dus 56 kilometer van de radar in Herwijnen en ik maak een hoek met de radar van 72 graden. Op de kaart zie je de marker en de radarstraal weer terug incl. de locatie van de radar in Herwijnen.


Hoeken en hoogte

De neerslagradar kijkt niet alleen om zich heen maar kijkt ook omhoog onder diverse hoeken. Daar zit de grote kracht van het radargram. Je ziet nl. niet alleen de neerslag die direct de grond raakt maar ook de neerslag op grote hoogte. Soms groeien buien tot wel 15 kilometer hoogte. Deze buien zijn vaak erg gevaarlijk. Met een radargram kijk je dus in een bui.


Wat heb je aan een radargram

De neerslagradars die je op internet ziet hebben een resolutie van 1 bij 1 kilometer. 1 blokje is dus al snel een complete woonwijk. Het radargram heeft een resolutie die ruim 4 keer hoger is en op sommige plekken (in de buurt van de radar) wel 10 keer hoger.

Lichte regen is op het radargram beter te zien. Op diverse weersites lees je vaak dat er motregen valt en dat de radar dat niet kan zien. 9 van de 10 keer is het helemaal geen motregen en ligt het aan een verkeerde instelling van de website. Het gaat hier om lichte regen die wel degelijk te zien is.

Naast de lichte regen zie je ook eerder buien die zich boven je hoofd opbouwen. In de zomer gaat het soms zomaar regenen. De neerslag ontstaat dan boven je hoofd op grote hoogte. Niet te zien op de neerslagradar, omdat de neerslag nog niet de grond raakt. Op het radargram is deze neerslag wel te zien. Met het radargram kun je dus buien detecteren die (nog) niet de grond raken.

Grondradar

Het woord radargram is geleend van de grondradar. Een grondradar kijkt onder de grond op bijna dezelfde manier als een neerslagradar. In de meteorologie gebruiken ze de term radargram eigenlijk niet maar ik vond het een mooie naam voor dit product. Er is geen enkele website op dit moment waar je in een bui kunt kijken.

Toekomst

Op dit moment zie je het radargram van de radar in Herwijnen. In Den Helder staat ook een radar en die zal ik de komende weken toevoegen. Daarnaast kan het radargram nog veel meer laten zien dan neerslag. Volg mijn twitter account of het twitteraccount van W33R.nl voor de laatste updates.

Plaatst het radargram op je eigen site

Voetbalclubs, golfbanen, weeramateurs etc: Je mag het radargram van jouw locatie op je eigen site plaatsen. Zo kunnen je bezoekers precies zien wat er boven jouw locatie gebeurt. Klik hier voor b.v. het radargram van Amsterdam. Pas de locatie aan door op de kaart te klikken. Onderaan de pagina vind je de HTML code zodat je het radargram op je eigen site kunt zetten.

Hoe werkt de sneeuwradar

21 jan 2019 - De neerslagradar kan sneeuw moeilijk waarnemen. Daarnaast waait sneeuw vaak weg waardoor de sneeuw ergens anders valt dan de radar laat zien. Hoe werkt de sneeuwradar dan? Lees verder ...

ECMWF: Het wordt eindelijk winter?!

11 jan 2019 - Het KNMI van Europa, het ECMWF, maakt maand- en seizoens weersverwachtingen (1 tot 6 maanden vooruit). Waar vindt je deze informatie en hoe lees je het. Lees verder ...

De feiten en fabels over motregen

23 dec 2018 - Als je de diverse weersites mag geloven komt motregen heel vaak voor in Nederland. Maar meestal is het geen motregen maar lichte regen. Lees verder ...

Blur of blokje

30 nov 2018 - Als je de neerslagradar zonder make-up ziet dan bestaat deze uit lelijke vierkante blokjes. De mooie ronde wolken boven je hoofd zien er op de radar heel anders uit. Lees verder ...

Interpolatie en het weer

19 okt 2018 - Er zijn maar een paar weerstations in Nederland van het KNMI die metingen doen. Tussen deze stations interpoleer je. Zo werkt het ook met de weersverwachting. Als je de verwachting weet van 2 plaatsen kun je uitrekenen wat het weer daar tussen gaat doen. Lees verder ...

Hoe werkt de neerslagradar

22 aug 2018 - De radar stuurt een puls een bepaalde richting op. Deze wordt weerkaatst door de regen. De richting, de mate van weerkaatsing en de tijd bepalen waar de neerslag zich bevindt en hoe groot de regendruppels zijn. Lees verder ...

Homepage

Blog

Weerbericht

Radargram

Twitter

Informatie

Updates

App

Contact

Disclaimer

https://w33r.nl