Homepage Blog Weerbericht Radargram Neerslagradar Informatie

Uitleg en hulp

Neerslagradar in stappen van 2,5 minuut

De neerslagradar in stappen van 2,5 minuten laat de actuele neerslag zien boven Nederland en delen van België en Duitsland. De reflecties van de radar zijn in dBZ. Lees de blog "De neerslagradar in stappen van 2,5 minuut".

Neerslagradar in stappen van 5 minuten

De neerslagradar in stappen van 5 minuten laat de actuele neerslag zien boven Nederland en delen van België en Duitsland. Ieder blokje op de radar is een gebied van 1x1 kilometer. De afstelling van de 5 minuten beelden is zeer gevoelig. Hierdoor is fijne regen beter zichtbaar. Dit geeft soms ook neerslag weer die niet de grond bereikt. Lees de blog "Hoe werkt de neerslagradar".

Windsnelheid in buien gemeten door de doppler radar

In buien komt wind voor. Deze windsnelheid kunnen we meten m.b.v. het dopplereffect. De donkere kleuren staan voor een zwakke wind. De lichtere kleuren voor een zeer sterke wind (120 kilometer per uur of meer). Er zijn 2 kleuren (rood en groen) die hetzelfde meten. Het verschil is dat de rode kleur meet of de wind van de radar af gaat en de groene kleur of de wind naar de radar toe gaat. Op deze manier kun je rotatie waarnemen in de buien die b.v. een tornado kunnen produceren. In het midden van de kaart staat de radar. Rondom de radar is er veel ruis.

dBZ

De neerslag op W33R.nl wordt uitgedrukt in dBZ. Hieronder ziet u de kleuren die wij gebruiken. Uitleg over dBZ staat o.a. op Wikipedia.

Kilometers per uur en meters per seconden

De wind wordt uitgedrukt in kilometers per uur / meters per seconden. Hieronder ziet u de kleuren die wij gebruiken.

Homepage

Blog

Weerbericht

Radargram

Wind (doppler)

Neerslagradar

Verticaal

Twitter

Informatie

Updates

Uitleg

App

RSS

Contact

Disclaimer

https://w33r.nl